
Tussen Geld en God
Conferentie over financiële krachten en religie
- Kerkgenootschappen
- Bericht
De redactie van het AUP-tijdschrift ‘Trajecta’ organiseert op 2 en 3 oktober aanstaande het congres ‘Tussen Geld en God. Financiële krachten en religie in de Lage Landen, 1800 – 2025.’ Thema’s die aan bod kunnen komen: Bestaat er zoiets als religieus ondernemen? Geld, vermogen en de positie van religieuze minderheden en internationale diversiteit. Alsook: financiering van religieus erfgoed en infrastructuur.
Het congres wordt gehouden aan de Radboud Universiteit en richt de blik op het spanningsveld tussen georganiseerde religie en economisch-financiële praktijken, visies en structuren in België en Nederland vanaf ca. 1800 tot vandaag.
Directeur Hans Krabbendam van het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen: ‘We verwelkomen historici, religiewetenschappers of economisten, maar ook (kerk)bestuurders, bankiers, fondswervers, archivarissen, erfgoedbeheerders en andere geïnteresseerden.’ Een call for papers onderaan dit bericht vult het thema nader in.
Spanningen
Georganiseerde religies vergen materiële middelen en dus financiering. Deze afhankelijkheid van kapitaal levert al eeuwenlang spanningen op. Enkele vragen die centraal staan: Welke impact had het geloof? Welke rol speelden ondernemersorganisaties en – kringen met een levensbeschouwelijke identiteit? Hoe en in welke mate konden financiële praktijken worden bijgestuurd?
Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit, en Erik Borgman, emeritus hoogleraar Publieke Theologie aan Tilburg University, verzorgen keynote lezingen. Schuyt belicht de verwachtingen van de gevers aan religieuze doelen, Borgman stelt de vraag aan de orde hoe diaconale organisaties gepaste afstand kunnen houden tot de logica van financiële structuren.
Elk jaar organiseert de redactie van het tijdschrift Trajecta. Religion, Culture and Society in the Low Countries https://www.aup-online.com/content/journals/07788304 een congres over een thema op het snijvlak van religiegeschiedenis en erfgoed.
Voorstellen voor papers (maximaal 500 woorden) en curriculum vitae (max. 150 woorden) kunnen vóór 1 mei 2025 worden ingediend per e-mail: hans.krabbendam@ru.nl De papers kunnen na peer review worden gepubliceerd in een themanummer van Trajecta.
Call for papers:
https://www.ru.nl/kdc/weten/nieuws/@1398071/call-for-papers-trajecta-congres-2025-tussen-geld/
Gerelateerde artikelen
- Kerkgenootschappen
Wie staan er in de DDB 100? Gooit Henriëtte Hulsebosch in de nieuwe editie hoge ogen?
- Redactie DDB